Kürtaj

Kürtaj (küretaj), rahim bölgesine lokal anestezi etkisiyle girilerek gerçekleştirilen cerrahi tahliye işlemidir. Yani gebeliğin sonlandırılmasıdır. Kürtaj işlemi gizlilik içinde yürütülür. Operasyona bağlı olarak rahimde yaşanan değişimler sebebiyle kanama ve adet düzensizliği gibi durumlar yaşanabilir.

Bebek aldırma işlemleri artık çok modern tekniklerle yapılmaktadır. Bu işlem artık cerrahi işlemler sınıfından giderek uzaklaştırmaktadır.  Sadece gebelik sonlandırmak için yapıldığı algısı çok yanlıştır. Günümüzde özellikle İstanbul, İzmir gibi şehirler başta olmak üzere bilinçlenme düzeyi arttıkça gebeliğe karşı birçok korunma yöntemi kullanılmaktadır. Ancak bazı durumlarda istenmese de gebelik başlayabilir.

İstanbul kürtaj konusunda en çok talep olan şehrimizdir.  Kürtaj işlemi çiftler için hem psikolojik hem de fiziki olarak olumsuz sonuçları olan bir durumdur. Bu yüzden de bir doğum kontrol yöntemi olarak algılamak yanlış olur.  Kürtaj amaçlarına göre üç farklı şekilde yapılmaktadır.

Kürtaj Türleri

Küretaj genel olarak gebeliğin sonlandırılması durumudur. Ancak çiftler çeşitli amaçlara bağlı olarak bu işleme başvurabilirler. Yapılma amacına göre kürtaj üç farklı başlık altında incelenebilir;

  1. Probe Kürtaj:

    Bu yöntemde temel eksen adet düzenini sağlama ve rahim sağlığını korumaktır.  Kadınlarda fiziki durumlar sebebiyle adet süresi ve sayısı değişebilir.  Burada bir gebelik yoktur, yani temel amaç gebelik sonlandırma yerine rahim bölgesindeki sorunların tedavi edilmesidir. Kürtaj yapan yerler bu işlemi de yerine getirmektedir.

  2. Retansiyone Kürtaj:

    Bazı gebelikler kendiliğinden sona erebilir. Bu durum çeşitli sebeplerle yaşanır.  Gebelik sonlanmasına bağlı olarak ağır kanama ve karın bölgesinde ağrı yaşanır. Böyle bir durumda ultrason yardımıyla anne adayının rahim bölgesi incelenir. Gebelik sonlanmasına rağmen fetüs parçaları rahim içinde kaldıysa kürtaj yapılmalıdır. Bu işlem standart kürtaj işlemiyle aynıdır. Bu işlem anestezi sayesinde acısız ağrısız kürtaj olarak tamamlanabilir.

  3. Terapotik Kürtaj:

    Bu işlem çiftlerin ya da anne adayının talebiyle yasal çerçevede yapılan kürtaj işlemidir. Yasal kürtaj süresi 10 haftadır. Ancak bu süreden sonra da kürtaj yaptırabilmek mümkündür. Bu süreden sonra kürtajın yapılabilmesi için heyet raporu zorunludur. Heyet raporuyla kürtaj işlemi yirminci haftaya kadar yapılabilir.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Çocuk aldırma işleminde genel olarak iki farklı teknik vardır. Uygulanacak teknik  hastanın durumuna bağlı olarak seçilir. Bu yöntemler modern ve ilkel yöntemler olarak belirtebilir.

  1. Vakumlu Kürtaj

Gebelik sonlandırma için en çok kullanılan yöntem vakumlu kürtaj (vakum yöntemiyle kürtaj) olarak bilinir. Bu işlem lokal anestezi kullanılarak gerçekleştirilir. Her 10 kadından 9’u modern olan vakumlu tekniği tercih eder. İşlem son derece gelişmiş ve riskleri en aza indiren bir tekniktir.

Anastejili kürtaj olduğu için konforludur ve plastik yapılı özel araçlarla uygulanır. Yarım santimetre çapı olan  araçlarla rahim kanalından giriş olur ve rahim içinden fetüs vakum yardımıyla çekilir. Hasta işlem sırasında bir ağrı ve acı hissetmez. Operasyon 10-15 dakika içinde tamamlanır.

  1. Küret Tekniği ile Kürtaj

İlkel kürtaj yöntemi ise küret tekniği olarak adlandırılır. Bu yöntem sadece bazı özel durumlar olduğunda yapılmaktadır. İstanbul’da kürtaj yapan özel hastaneler bu işlemi mümkün olduğunca tercih etmemektedir. İşlem sırasında metal yapılı araçlar kullanılır. Rahim içine geniş bir alandan giriş yapılır ve kazıma işlemi yapılır. Bu uzun süreli bir cerrahi operasyondur.

Kürtaj Fiyatları

Kürtaj işlemi Sağlık Bakanlığı tarafından yetki verilen yasal klinik, devlet hastanesi ve özel hastanelerde yapılabilir. Bu işlem kadın doğum uzmanları tarafından yapılır. Kürtaj fiyatları işlemin süresi, kullanılacak yöntem ve sağlık kuruluşunun fiyat politikasına göre değişebilir.

Bazı kişiler yasal durumlar ve daha uygun maliyeti sebebiyle yetkilendirilmemiş yerlerde kürtaj yaptırabilmektedir. Ancak bu son derece riskli bir durumdur. Kürtaj ücreti için öncelikle bir uzmana muayene olmak daha doğru olur. Doktorlar muayene sonrasında kürtaj işlemi için bir planlama yapar ve hastaya fiyat konusunda net bilgi verebilir.

Kürtaj Sonrası İyileşme Süreci

Kürtaj 2021 yılı itibariyle çok basit ve konforlu bir işlem haline gelmiştir. Bu yüzden kürtaj sonrası iyileşme süreci son derece kısa ve konforludur. Hasta 10 dakika sonra normal odaya alınır ve aynı gün taburcu olabilir.

İlk zamanlar hafif kasık ağrısı ve rahim bölgesinde adet kanamasını andıran düşük şiddette kanamalar yaşanabilir. Bu durum iyileşme sürecinin bir parçasıdır ve kanamaların sonlandırılması önerilmez. Ağrı yaşanması durumunda doktorun verdiği ağrı kesiciler kullanılabilir. İyileşme sürecinde kanı akışkan hale getiren ilaçlar ve E vitamini içeren besinler adet düzenini sağlamada zorluklar çıkarabilir ve kanama riski ortaya çıkarabilir. Bu yüzden iyileşme süreci tamamlanana kadar bu ilaçlar ve besinlerden uzak durmak gerekir.

Kürtaj Riskleri

Kürtaj sonrası bazı riskler ortaya çıkabilir. Ancak uzman bir kadın doğumcu tarafından yürütülen kürtaj tedavisi sonrasında yan etki ve riskler çok azdır.  Uygulama öncesinde sterilize işlemi yapıldığından riskler en aza indirilir.

En bilinen riskler arasında Asherman sendromu vardır. Bu durum uzun ve aşırı kan akışı ortaya çıkarabilir. Ancak bu durumda doktora başvurularak gerekli önlemler alınabilir. Operasyon sonrasında kanama riski olsa da kanamalar gebelik sonlandığı için normaldir. Bir süre sonra kendiliğinden ortadan kalkar.

Kürtaj işleminde hasta özelinde bazı riskler olabilir. Hastanın direktifleri ve doktorun önlemleri sayesinde riskler ve yan etkiler en aza indirilerek kürtaj işlemi yapılmaktadır.